Picture

Не чакайте идеалния момент: защо трябва да започнете собствен бизнес днес

Стефания Димитрова 17/05/2023

От колко години насам искате да прекъснете безкрайния цикъл, в който ходите на работа от 9 до 5, прибирате се, спите и на следващия ден пак същото?

Може би през това време обяснявате на себе си и на околните колко хубаво би било да започнете нещо собствено и сам да сте си шеф.

Или не спирате да споделяте различни бизнес идеи на семейство и приятели.

Идеи, които никога не се превръщат в нещо повече, защото вместо да направите нужната първа крачка към предприемачество, все чакате подходящия момент.

Няма по-подходящ момент от настоящето!

Стартирането на собствен бизнес може да е страшен и вълнуващ процес едновременно. Хиляди проблеми и оправдания нахлуват в главата ви, за да ви разубедят от потенциалната промяна, да ви накарат да си останете на сигурното работно местенце, което носи малък риск, но и малко възнаграждение.

Оправдания от типа на:

“Нямам достатъчно пари да започна каквото и да е”,
“Нямам достатъчно време”,
“Прекалено е късно да стартирам нещо ново, всичко вече е направено”,
“Прекалено съм стар да променя нещата около себе си”,
“Нямам нужните знания.”

Няма предприемач на света, който да не си е помислил същите неща преди да стартира собствен бизнес.

Но как те са продължили, въпреки тези разтърсващи страхове, а вие все още стоите на едно също на място в развитието си?

Те са взели решение и са се придържали към него, докато не видят резултати.
Ваш ред е да вземете решение дали ще преминете към 582-та милиона предприемачи в света, или ще останете в групата на останалите милиарди служители.

Ако решите да минете в групата на хора, управляващи собствената си бизнес съдба, но не знаете откъде да започнете, може да се свържете с нас за съдействие.

Като оставим настрана класическите оправдания, които редовно ни помагат да отлагаме, следва да разгледаме част от реалните проблеми, които може би ви задържат да направите първата крачка към предприемачество.

Пренебрегвате ли постоянно потенциални бизнес идеи?

Само защото някоя идея може да звучи налудничево, не означава, че няма да е успешна.
Не се разубеждавайте от някоя идея, само защото се притеснявате какво ще си помислят другите, или защото нямате понятие откъде да започнете реализирането й. Вместо това, проучете дали има пазарна ниша за нея като потърсите обратна връзка от хората, използвайки маркетингови методи за проучване. Накратко проверете дали това, което ви е хрумвало ще се търси от хората. Ако не намерете такова търсене след адекватно проучване, може да продължите със следващата идея и да приложите същите тестове върху нея.

Вземате ли решения базирани на интуицията ви?

Интуицията ви може да е права понякога, но числата никога не лъжат. Вместо да го карате на усещане за правилната посока, в която да поемете, бъдете по-аналитични и системно-подхождащи. Независимо дали става въпрос за стока, услуга или маркетингова стратегия, тествайте различни вариации и наблюдавайте как вашите потенциални клиенти реагират. Може да обожавате розовата версия на вашия продукт, но ако никой не би си я купил, по-добре се фокусирайте върху друга цветова гама.
Що се отнася до маркетинговата ви стратегия, направете същото; използвайте маркетингови инструменти за проучване и тестване на продукти и изберете най-подходящия за вашия случай. Може да се запознаете по-подробно със цялостния системен подход към маркетинга тук.

Да не би да прекалявате с проучванията?

Проучването е изключително важен елемент от плана ви, защото елиминира потенциално лутане и скачане от идея на идея. Но да останете само на стъпка проучване и да забиете там е също толкова неефективно и може да ви забави с години. Ще се превърне в още едно оправдание, което използвате, за да отложите развитието си.
Иситната е, че никога няма да се чувствате достатъчно подготвени и винаги ще има още и още информация, която ви е нужна, за да стартирате собствен бизнес.
За да избегнете това отлагане, трябва да определите предварително, на кои въпроси е нужно да намерите отговори и когато ги проучите да продължите напред към следващата стъпка от плана.
Нашият подход към маркетингово проучване ви дава ясни инструкции откъде да започнете и как да сте сигурни, че сте готови с дадена стъпка.


Приоритизирате ли бизнеса си?

“Не ми остава никакво време да се фокусирам върху реализирането на бизнес идеята ми?” Звучи ли ви познато?
Разбира се, това е класическото оправдание на отлагащия предприемач. Причината е, че не сте поставили бизнеса си като топ приоритет в графика си. А с половинчати усилия, може да очаквате половинчати резултати. Времето е ограничен ресурс, така че започването на бизнес ще означава да направите компромиси. Може да се наложи да се откажете от няколко неща, които ви харесват - като излизане с приятели или спане късно през уикендите - но ще си заслужава. Намерете начини да заделите време в календара си специално, за да работите върху вашия бизнес.

Продължавате ли да променяте бизнес идеята си?

Когато мислите за стартиране на бизнес, всяка нова идея може да изглежда вълнуваща и по-добра от предишната. Но ако продължавате да прескачате от една идея на друга, едва ли ще успеете да започнете бизнес някога. Изберете една идея и се придържайте към нея. Предприемете необходимите маркетингови мерки, за да я тествате обективно, и ако резултати са незадоволителни, тогава преминете към следващата. Повторете. Започнете с най-лесната идея, след това надградете върху нея или я променете. Най-трудното е да започнете, така че започнете с най-лесния вариант.

Притеснявате ли се за документацията?

Създаването и управлението на вашия бизнес включва много документи и при създаването му и при ръководенето му. Воденето на счетоводство и поддържането на изрядна документация, която прецизно да отразява финансовото състояние на вашия бизнес са задължителни дейности, за които трябва да се погрижите като собственик. Ако не сте подготвен за тази част, консултирайте се с адвокат и счетоводител, за да сте сигурен в един чист, легитимен старт на вашия бизнес.


В заключение, стартирането на бизнес може да бъде предизвикателство и възнаграждаващо изживяване. Естествено е да се чувствате претоварени или уплашени, но не позволявайте това да ви попречи да преследвате мечтите си. Надяваме се, че тази статия ви е предоставила някои прозрения и съвети, които да ви помогнат да преодолеете често срещаните бариери пред предприемачеството.

Ако все още не сте сигурни откъде да започнете, не се притеснявайте. Нашият екип от експерти е тук, за да ви помогне да превърнете вашите бизнес идеи в реалност. Предлагаме персонализирани консултации, за да ви помогнем да определите най-добрия път напред, независимо дали става дума за провеждане на пазарно проучване, разработване на маркетингова стратегия или създаване на вашия бизнес.

Свържете се с нас днес, за да насрочите консултация и да направите първата стъпка към това да сте си собствен шеф.