Picture

Правилото на 7 в Маркетинга и Как да го използваме в дигиталната ера

Стефания Димитрова 17/05/2023

Ако сте в света на маркетинга от известно време, може би сте чували за Правилото на 7, но ако сте нов в маркетинга, може би се чудите какво е то и защо е важно.

Днес ще се потопим в правилото на 7 и ще споделим нашия уникален поглед върху това правило в днешния маркетинг.

Какво е Правилото на 7?

Правилото на 7 е маркетингов принцип, който гласи, че човек трябва да види или чуе съобщение поне седем пъти, преди да предприеме действие и да направи покупка. Този принцип съществува отдавна и все още се използва от много търговци днес. Идеята зад правилото на 7 е, че е необходимо повторение, за да потъне едно съобщение и човек да го запомни.

Защо Правилото на 7 е важно?

Правилото на 7 е важно, защото подчертава значението на повторението в маркетинга. Независимо дали е чрез имейл, социални медии или реклами, повтарянето на вашето съобщение може да увеличи шансовете човек да предприеме действие и да направи покупка. То също така подчертава важността на достигането до вашата целева аудитория по множество начини и чрез множество канали. Достигайки до тях по различни начини, вие увеличавате шансовете съобщението ви да се придържа към тях и в крайна сметка да доведе до покупка.

Уникален подход към правилото на 7 в днешния маркетинг

Въпреки че Правилото на 7 все още е актуално днес, начинът, по който се прилага, се промени с напредъка на технологиите и възхода на дигиталния маркетинг.

В миналото Правилото на 7 беше основно фокусирано върху достигане до целева аудитория чрез традиционни маркетингови канали като телевизия, радио и печатни реклами. Но днес, с възхода на дигиталния маркетинг, става дума за достигане до вашата целева аудитория по по-персонализиран и подходящ начин.

Ключът към това Правилото на 7 да работи в днешния маркетинг е да използвате данни и технологии във ваша полза. Като разберете вашата целева аудитория и нейното поведение, можете да доставяте съобщения, които са персонализирани според техните нужди и интереси.

Това създава много по-ангажиращо и подходящо изживяване на клиентите, което може да доведе до повишена лоялност към марката и положителна информация от уста на уста.

Например, представете си, че сте компания, която продава туристическа екипировка. Вместо просто да повтаряте съобщението си седем пъти по традиционните канали, можете да използвате данни, за да разберете от какви видове преходи се интересува вашата целева аудитория и какъв тип екипировка предпочита.

С тази информация можете да създавате персонализирани имейл кампании, публикации в социалните медии и реклами, които говорят директно за техните интереси.

Този персонализиран подход не само ще увеличи шансовете вашето съобщение да се задържи, но също така ще създаде по-положително клиентско изживяване, което може да доведе до повишена лоялност към марката и положителна информация от уста на уста.

Друг начин Правилото на 7 да работи в днешния маркетинг е да се използва игровизация.

Като включите игрови елементи във вашите маркетингови кампании, можете да увеличите ангажираността и реализациите на продажби.

Например, можете да създадете игра или предизвикателство, което вашите клиенти да изпълнят. Това не само прави вашата маркетингова кампания по-забавна и ангажираща, но също така създава усещане за принадлежност и изгражда лоялност към марката.



В заключение, Правилото на 7 все още е актуален и важен принцип в маркетинга днес.

Въпреки че начинът, по който се прилага, се промени с напредъка на технологиите, идеята зад правилото остава същата – повторението е ключово в маркетинга. Като разбирате вашата целева аудитория и доставяте подходящи и персонализирани съобщения, можете да увеличите шансовете съобщението ви да се задържи и в крайна сметка да доведе до покупка.