Picture

За какво са парите и как чрез няколко важни стъпки можеш да постигнеш целите си

Антоанета Андонова 09/03/2024

Личния финансов план е като пътна карта и като GPS, който те упътва на къде да вървиш, за да постигнеш това, което искаш и желаеш. Чрез конкретни стъпки, които ще направиш, можеш да получиш знания и мъдрост за твоите пари, за което никой друг няма. За да се чувстваш по-сигурен и подготвен за бъдещето си научи как да си създадеш финансов план и касова книга за твоите пари - лекция Личен финансов план

Кратка история на парите
В историята преди въвеждането на монетите като обменно средство, ценни стоки или предмети са служили за стойност. Разменната търговия, бартер, е била най-простата форма за търговия, при която едни стоки или услуги се разменят за известно друго количество стоки или услуги. Неудобството на тази търговия е било, че е необходимо да съвпадат интересите на двете страни. Преди размяната да бъде осъществена нуждите на един човек трябва да съвпадат с нуждите на друг човек. С времето за по-удобно средство за размяна са използвали различни метали /злато, сребро, калий, желязо/, което прави стоковата размяна по лесна. Думата „монета“ има латински произход идва от прозвището на една от най-важните богини в римския пантеон – Юнона Монета (на латински: Giunone Moneta). Край нейния храм на Капитолийския хълм отваря врати първият монетен двор. Народите на Месопотамия използвали още в края на 3000 г. пр.н.е. слитъци от благородни метали за разменно средство. В клинописни глинени плочки от 2500 г. пр.н.е. се споменава използването на сребро като платежно средство. Първите монети били изработени от благородни метали и са били щамповани със знаци за тежест, стойност и произход. Книжни пари се срещат за първи път в Китай, а появата им се обяснява с необходимостта от по-гъвкаво платежно средство за разлика от тромавите медни монети. Въвеждането им става постепенно и трае от времето на късната династия Тан (618 – 907) до династия Сун (960 – 1279). При търговия на едро търговците започнали да издават записи на хартия, валидни в малък регионален обсег и за определен срок. Предимствата на книжните пари пред монетите са многобройни: намалява се рискът от транспортиране на злато и сребро, улеснява се отпускането на заеми и начисляването на лихва, тъй като обезпечаващите банкнотите благородни метали не напускат трезора на отпускащия заема, докато не бъдат изискани, става възможно да се продават дялове в дружества. Но има и недостатъци: тъй като банкнотата няма своя собствена стойност, нищо не може да спре отпечатването на прекалено голям брой без оглед на наличното обезпечение. С развитието на дигиталната революция се появиха и виртуалните пари, които са електронни записи на парични средства и се прехвърлят посредством компютърни мрежи. Виртуалните пари имат предимство като скорост и ефективност, но съществува и риска от предизвикателствата като сигурност, глобализация, инфлация и дефлация.

За да постигнеш целите си, освен желание, възможности и действия е необходимо финансиране. Разгледай пет прости правила за да постигнеш финансов успех.

Първо правило: Постоянното усвояване на знания е минимално изискване за успех.
Да повишиш своите умения има водеща роля в постигането на личната продуктивност. Колкото по-умел ставаш толкова по лесно ще ти е да го направиш. Запомни, че колкото и добър да си днес, твоите познания и умения бързо остаряват. Колкото повече учиш и знаеш толкова по-самоуверен и мотивиран се чувстваш.

Второ правило: Планирай целите и финансите си.
Същността на плана е да разбереш какво да не правиш. Казано просто, планът е начинът, по който ти отиваш от едно място до друго място. Планът включва определени решения, които трябва да се вземат, за да се преодолеят пречките по пътя.

Трето правило: Разбивай на части целите си.
Една от причините за протакането на големите и съществените цели е, че когато в началото човек поглежда към тях, те му изглеждат прекалено големи. Една от техниките, които може да използваш, за да разделиш една голяма цел, е чрез визуалната представа, че я разделяш на парчета. При този метод след като обмислиш детайлно целта, ти за начало е необходимо да постигнеш първата част от цялото. Психологически ще ти се стори по-лесно да се съсредоточиш върху малък сегмент. Важно е да знаеш, в теб е вкоренен стремежа за завършек. Ти се чувстваш щастлив когато му дадеш воля и доведеш започнато до край.

Четвърто правило: Разбери как работят твоите пари - за теб или против теб.
Управлявай доходите си ефективно. Опитай се да промениш психологията си на работа с парите от недоволство и чувство, че никога нямаш достатъчно, към удоволствието и радостта от парите.

Пето правило: Научи какво е касова книга и как може да я използваш в личните финанси.
Касовата книга е “разговорното” наименование на “Книга за дневните финансови отчети за календарна година”. В нея се записва информация за всеки ден от календарната година.

И една приказка за целите.

Имало едно време едно момче, което обичало да рисува. То имало голяма цел - да стане известен художник и да изложи своите картини в големите галерии. Но то не знаело как да постигне това и се чувствало изгубено и разочаровано. Един ден то срещнало една жена, която му казала, че може да му помогне да реализира целта си, ако изпълни три задачи. Момчето се съгласило и жената му дала първата задача - да нарисува картината на своята мечта. Момчето се зарадвало и взело четките и боите си. То започнало да рисува с голямо желание и усилие, като изобразявало всичко, което искало да има в живота си - красива къща, любяща семейство, много приятели, слава и богатство. Когато завършило картината, то я показало на жената.
- Браво, момче! - казала тя. - Ти нарисува красива картината на своята мечта. Но това не е достатъчно, за да постигнеш целта си.
Трябва да изпълниш и втората задача - да нарисува картината на своята реалност. Момчето се замислило и взело отново четките и боите си. То започнало да рисува с малко по-малко желание и усилие, като изобразявало всичко, което имаше в живота си - скромна къща, самотен живот, малко приятели, никаква слава и богатство. Когато завършило картината, то я показало на жената.
- Добре, момче! - казала жената. - Ти нарисува реалистична картината на своята реалност. Но това също не е достатъчно, за да постигнеш целта си. Трябва да изпълниш и третата задача - да нарисува картината на своята възможност. Момчето се сблъскало и взело за последно четките и боите си. То започнало да рисува с много малко желание и усилие, като изобразявало всичко, което можеше да направи, за да сближи мечтата си с реалността си - да учи повече, да работи повече, да се общува повече, да се рискува повече. Когато завършило картината, то я показало на жената.
- Чудесно, момче! - казала тя. - Ти нарисува вълнуваща картината на своята възможност. Това е най-важната задача, за да постигнеш целта си. Защото тя те кара да действаш, да се развиваш, да се променяш. Тя те кара да живееш.
И тогава жената му казала, че той вече има всичко, което му трябва, за да стане известен художник и да изложи своите картини в големите галерии. Тя му казала, че той само трябва да продължи да рисува, да се учи, да работи, да се общува, да се рискува. Тя му казала, че той само трябва да следва картината на своята възможност. И така момчето станало известен художник и изложило своите картини в големите галерии. И то било много щастливо, защото постигнало целта си.