Picture

Защо ви трябва Бизнес план?

Стефания Димитрова 17/05/2023

Готови ли сте да стартирате собствен бизнес?

Готови сте, така ли?

А имате ли бизнес план?

Не?

Време е да променим това.

Изписването на формален план може и да не е на първо място в списъка ви с множество задачи, които ви очакват като собственик на малък бизнес, но наличието на бизнес план може да изиграе огромна роля в крайния резултат на бизнеса ви, а именно дали ще успее или ще се провали.

Според проучване публикувано в Harvard Business Review през 2017, предприемачите, които са съставили план са били с по-голяма вероятност да успеят от тези, които не са планирали бизнеса си.

За да се убедите сами, ще ви запознаем с основните фактори за успех, които ще ви донесе създаването на един бизнес план.


Поставя правилно начало

Планът прави много повече от това да ви помогне да определите мястото, до което искате да стигнете във вашето начинание; тласка ви да определите най-добрия начин да стигнете до там.
Вероятността да попаднете в хаос и чудене какво да правите, драстично намалява, когато имате план.

Следването на план ви помага да определите структурата на бизнеса ви, да останете организирани, да се движите в срокове и дори да се справите със стреса, който ви съпътства всекидневно при изграждането на нов бизнес.

Осигурява измерими цели

Случвало ли ви се е да се запалите по някоя идея и след това да се откажете от нея в минутата, в която разберете колко много неща има да направите, за я осъществите?

Причината за това е в затрупването с огромно количество информация, която не сте успели да подредите в лесно изпълними стъпки, затова ви е по-лесно да отхвърлите цялата територия.

Един от лесните начини за решаването на този проблем е в прехвърлянето на дадена идея от главата ви върху лист хартия.

Това ще сложи началото на вашия план и той ще придобива все по-добра подредба, докато работите върху него.

Добрият бизнес план ви принуждава да определите лесно измерими цели и да изберете как ще проследявате напредъка си. Вашите цели трябва да се променят, докато се развивавате и трябва да се преглеждат редовно. Нито една цел не е твърде голяма или твърде малка!

Поддържа ви мотивирани

От време на време, дори и най-пламенните предприемачи губят мотивация и се преуморяват от работа. Фокусирането върху тривиални, ежедневни задачи може да ви изтощи бързо, ако не държите по-голямата картинка за нещата пред себе си и не си напомняте за по-висшите ви цели.

Периодичното преглеждане на бизнес плана ви може да разпали отново тази искра във вас и да продължите постигането на целите си.

Допълнителен мотивиращ фактор е когато, вашият план отразява прогреса и успешните резултати, които сте постигнали дотук, неазависимо от текущия ви мащаб.

Помага за осигуряване на финансиране

Засега вашето начинание може да е малко, но ако планирате да растете, бизнес планът е съществена част от пъзела, когато става въпрос за осигуряване на финансиране.

Един начин за осигуряване на нужните финанси е чрез намирането на още бизнес партньори или инвеститори. А хората, които заемат тези позиции не биха ви приели сериозно в дадената територия, ако не разполагате с план.

Вашите потенциални бизнес партньори или инвеститори със сигурност ще искат да видят в писмен вид как сте изградили бизнеса си дотук и каква е вашата визия за бъдещето, преди да инвестират време или пари във вашия проект. Споделянето на ясен, осъществим план, в който е описан и финансовия аспект на бизнеса ви, е успешен начин да превърнете потенциалните си партньори в реални.

Осигурява план за действие при извънредни ситуации

Нито един собственик на бизнес не притежава безпогрешна кристална топка за предсказване на бъдещето, но бизнес планът може да ви подсигури една по-добра стабилност чрез изграждане на стратегии за потенциални неуспехи.

Колкото повече лоши сюжетни линии може да предвидите и да опишете начини за справяне с тях, толкова по-добре.

Променливи като състоянието на икономиката или променящите се вкусове на потребителите могат да ви поставят пречки по пътя, но предварителната подготовка за как ще се справите с тях, може да ви спести време и стрес по-късно.

Независимо дали сте нов играч или опитен професионалист, бизнес планът ще даде структурата на вашата компания и ще предизвика вълнение за новото ви начинание. И никой не е по-развълнуван за вашия бизнес от Онлайнкеф, така че когато сте готови да стартирате, ние ви предлагаме инструменти и ресурси, които ще ви спестят пари, време и стрес, когато започнете!